Keto’ya evet mi, hayır mı?
Ketojenik diyet hakkında uzmanlar neler söylüyor? Ketojenik diyetin faydaları, riskleri ve zararları nelerdir? Ketojenik diyeti uzun vadeli uygulanabilir mi?

Kaliteli bir yaşam için sağlıklı bir bedene sahip olmak gerekliliği bariz bir gerçektir.
Popüler olan iyidir düşüncesinin hakim olduğu günümüzde insanların diyet modası gündemindeki yeni kelimeleri ketojenik diyet . Peki ketojenik diyetin yararlarının yanında zararları da var mıdır?
Ketojenik diyet nasıl ortaya çıktı?
İlk defa 1920’lerde John Hopkins’in epilepsi hastalarını tedavi etmek amacıyla “karbonhidratı tamamen kesmek ya da çok az miktarda tüketmek” şartıyla keşfettiği yöntemin zihinsel fonksiyonlara ve kilolardan kurtulmaya yarar sağladığı fark edilmiştir.
Ketojenik diyetin mantığı nedir?
Bu diyette amaç vücudu yağ yakmak zorunda bırakmak ve bu sayede enerji sağlamak. Bu nedenle de karbonhidrat kısıtlanıp yağ ve protein arttırılıyor. Ketojenik diyetin endokrin sistemini düzenlediği, kan glikoz düzeylerini stabilize ettiği, insülin duyarlılığını iyileştirdiği, kanser ve epilepsi gibi hastalıklarda destekleyici etkiler yarattığı söyleniyor..

UZMANLAR KETOJENİK DİYETE HAYIR DİYOR!
Ketojenik diyetin kısa vadeli olarak kilo verme konusunda çok başarılı olduğu biliniyor. Peki uzun vadeli etkilerini biliyor muyuz? Eski Amerikan Kardiyoloji Koleji Başkanı Dr. Kim Williams, hayatına kilo vermekten daha fazla değer veren hiç kimsenin ketojenik diyeti uzun süre devam ettirmemesi gerektiğini söylüyor.
William Plants Based News’e yaptığı açıklamada “Bu fikri seviyorum, temel konsept: yeme alışkanlıklarını değiştir ve bir şeyler değişsin. Ne yazık ki arkasındaki bilim doğru değil. Kısa süreli kilo kaybı istiyorsanız (bu kısa dönem 1-2 yıl olabilir) bu çok güzel bir yöntem.” diyor. Williams’ın bu sözleri 2013’te yapılan 17 adet sistematik çalışmadan elde edilen bilgilere dayanıyor. Bu çalışmalarda düşük karbonhidratlı diyetlerin ölüm riskini artırdığı, özellikle kalp damar sağlığının bozulma riskini arttırdığı belirtiliyor.
Sonuç olarak kaliteli yaşam için sağlıklı ve dengeli beslenmek her insanın yapabileceği en iyi ve güzel şeydir. Ama tüm bunlardan önce bedenimizi tanımak, işi uzmanına sormak , kulaktan dolma bilgilerle uygulama yapmamak gerekir.