01 / 02 / 2025

Kahvenin bir faydası daha ortaya çıktı!

Doç. Dr. Başar Bilgiç yaptığı açıklamada günde 1 ila 2 bardak arasında kahve tüketiminin Alzheimer riskini azalttığını söyledi.

Kahvenin bir faydası daha ortaya çıktı!

 

 

Günde 1 ila 2 bardak arasında kahve tüketiminin Alzheimer riskini azalttığını da söyleyen Doç. Dr. Başar Bilgiç,  “aşırı kahve tüketenlerde bu olumlu etkinin ortadan kalktığı görülmüştür” ifadesini kullandı.

 

alzheimerdernegiorgtr’de yer alan habere göre Türkiye Alzheimer Derneği Başkanı Prof. Dr. Işın Baral Kulaksızoğlu, Yönetim Kurulu Üyeleri Doç. Dr. Başar Bilgiç, Doç. Dr. Barış Topçular, Hüseyin Beşgül, Revna Demirören ve Burcu Cesur’un yanı sıra hasta yakını Aysın İzer’in katılımıyla gerçekleşen toplantıda Alzheimer tedavisinde ve teşhisinde kaydedilen son gelişmeler ile ilgili önemli bilgiler verdi.

 

Kahvenin bir faydası daha ortaya çıktı!

KAHVENİN KORUYUCU ETKİSİ

 

 

Konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada sosyal bir hayatın Alzheimer’a karşı koruyucu bir etkisi olduğunu kaydeden Türkiye Alzheimer Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Başar Bilgiç, kahve ve kakaonun koruyucu etkileri ile ilgili önemli detaylara değindi. İşte Bilgiç’in o açıklamaları:“Gerçekleştirilen saha çalışmalarında kahve tüketimi ve demans görülme sıklığı arasında ters orantı olduğu görülmüştür. Söz konusu bu ilişkinin araştırıldığı tüm çalışmaların sonuçlarının bir araya getirilmesi ile hiç kahve içmeyenlere göre, günde 1 ila 2 bardak arasında kahve tüketen kişilerde Alzheimer hastalığı riskinin azaldığı gözlendi.

 

Buna karşılık olarak 3 bardak ve üstü olacak biçimde aşırı kahve tüketenlerde bu olumlu etkinin ortadan kalktığı görülmüştür. Benzer biçimde kahve tüketiminin bir diğer nörodejeneratif hastalık olan Parkinson hastalığında da olumlu etkilere sahip olduğu biliniyor. Söz konusu bu çalışmalarda bahsedilen 1-2 bardak kahve bizim geleneksel kahvemiz olan Türk kahvesi açısından düşünüldüğü zaman 3-4 fincan kahveye denk gelmektedir. Günde 3 defa Türk kahvesi içmek keyifli olduğu kadar bunamaya karşı da koruyucu bir faktör olarak da durmaktadır.”

 

0 Yorum

Bu konu için hiç yorum yazılmamış, ilk yorumu siz yazarak destek verin!

Yorum Yap